AI HYPE: vastgoedvisie

AI HYPE: vastgoedvisie

Zojuist publiceerde Vastgoedvisie in VGvisie Daily #35 een artikel over AI en de vastgoedmarkt:

VG Visie Daily #35: ‘AI kan bouw- en vastgoedsector rendabeler en duurzamer maken’ - VG Visie

"Artificial Intelligence (AI) is niet nieuw in de vastgoedsector. Tot voor kort werd vooral gesproken over de zin en onzin van AI-toepassingen als Automated Valuation Models. Leuk voor residentieel vastgoed maar volstrekt ongeschikt voor commercieel vastgoed, luidde de consensus. Ook proberen prop-tech startups al jaren institutionele vastgoedbeleggers te overtuigen kunstmatige intelligentie los te laten op hun vastgoedportefeuilles. Door AI (machine learning) toe te passen op heel veel gebouwen (big data) worden de energieprestaties van hun gebouwen veel beter, is de belofte. Veelal mondden dergelijke trajecten echter uit in een ruzie tussen producenten, huurders, beleggers en beheerders over de kosten en het eigendom van de verworven data."

---

De voordelen worden zeker gezien door een aantal ontwikkelaars en financiers. Echter is de structuur waarmee data voor financiering/ ontwerp/ gebiedsontwikkeling ook van belang. AI gaat je interne bedrijfsproces van E-mail, lange procedures of beslissingsbevoegdheid niet wegnemen. Daarnaast is het ook maar de vraag waar je de data vervolgens laat staan. Bij een leverancier in een Cloud omgeving? Je eigen omgeving is misschien wel wenselijk naar de toekomst toe.

Probeer laagdrempelig een aantal zaken uit. Bijvoorbeeld een nen2580 automatisch te genereren of een PVE te maken. Kijk daarna goed waar het gaat landen in je processtructuur voordat er dure investeringen plaats vinden.
Mochten er vragen zijn kan je ons altijd eens bellen of mailen om te kijken waar voor jouw organisatie een start is.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.